Pyöräily Kuopiossa

Pyöräily Kuopiossa on kuopiolaisten pyöräilijöiden ja erityisesti hyötypyöräilijöiden blogi. Kerromme pyöräilystä Kuopiossa ja toivottavasti kehitämme jutuillamme Kuopiota myös pyöräilykaupunkina.

maanantaina, helmikuuta 18, 2013

Pyöräteiden kunnossapito

Pyöräteiden kunnossapito on yksi talviajan tärkeimpiä asioita pyöräilyn edistämisessä. Monesti risteysalueet ja erilaiset erikoiskohteet jätetään liian vähälle huomiolle, koska niissä joutuu muutoinkin kiinnittämään huomiota moneen liikenneseikkaan. Tien pinnan liukkaus ja sen hoito on tärkein tekijä kunnossapidon onnistumisen kannalta.

Tässä muutamia esimerkkejä ongelmakohdista Kuopiossa. Ensimmäinen kohde on Pohjolankadun, Puutarhakadun ja Maaherrankadun pään risteys. Käytännössä on kyse Kuopion keskusta-alueen vaarallisimmista risteyksistä. Tässä ihan näkyvyyden suhteen toivoisi, että lumityöt tehtäisiin kunnolla.

Sillanaluset ovat monesti ongelmallisia kohtia, koska ne ovat melko kapeita, näkyvyys on rajoitunut ja keväällä lumien sulaessa pienikin jäätynyt vesimäärä tekee niistä erittäin liukkaita. Seuraavassa yksi pahimmista sillanalusista Kuopiossa. Kyseisessä kohdassa ajoväylän leveys on noin 160-180cm, käytännössä vielä paljon pienempi.
Kuvassa on jo tehty lumityöt. Penkka ei ole enää niin suuri, kuin se oli ennen kuvan ottoa pari päivää aikaisemmin. Ajoväylän leveys on noin 160-180cm eli käytännössä alle metri per pyöräilijä ja kukaan ei uskalla ajaa ihan väylän reunassa, koska silloin esimerkiksi linja-autot ottaa hihaan kiinni peileistään.
Kävelijä näyttää melko hyvin kuinka kapeasta kohdasta on kysymys.
Käytännössähän tämä kohta pitäisi puhdistaa ilman koneita kolalla erityisesti siinä vaiheessa kun kohta lähtee sulamaan kohti kesää.  Ajoväylä on hiukan kalleellaan tiehen joka lisää haastavuutta liukkauden suhteen.

Tässä reunassa näkyy myös tippuvat lumikokkareet penkan päältä.